mandag 8. desember 2014

Risboller

Disse har jeg så utrolig gode minner til fra da jeg var yngre.
Glem ribbe og kalkun, glem marsipan og pepperkaker, kommer vi til å ha risboller til jul???

Ikke bare til jul, men også bursdagsselskaper ble 'fullkomne' da disse kom på bordet.
Jeg vet ikke hvorfor, men for meg har disse alltid vært "kronen på verket".
Det skal ikke mer til!

Denne oppskriften er uten egg slik jeg pleier å lage dem. Men skulle du ønske å lage dem med egg finner du oppskrift på dette nederst på siden.
For risboller uten melk er det ikke verre enn at du bruker sjokolade uten melk.



Ingredienser:
(Oppskriften kan enkelt dobles)
  • 100 - 150 g puffet ris (ca en halv pose)
  • 125 g delfia/kokkosfett (ca en halv)
  • 150 g kokesjokolade, lys eller mørk (lys er søtere)
  • 2 - 3 ss kaffe
  • Muffinsformer eller kakeform, brødform eller lignende.
  • Gjerne en klype salt. Et dryss malt ingefær, kanel og chilipulver er også utrolig godt i disse. (Anbefaler lys kokesjokolade og litt ingefær).
  • Ønsker du søtere risboller kan du smake til med sukker eller melis. Pass på! Det kan fort bli veldig søtt. Lys kokesjokolade er som nevnt søtere en mørk, så velg heller denne i stedet.


Fremgangsmåte:
  1. Smelt sjokolade og delfia sammen under omrøring. Ha i kaffe og gjerne en liten klype salt.
    Avkjøl (i det minste til sjokoladen er lunkent).

  2. Vend inn puffet ris til ønsket konsistens.

  3. Bruk skje til å fylle muffinsformene med ønsket mengde før du avkjøler dem.
    Du kan egentlig bruke en hvilken som helst form, gjerne litt elastisk - da er den lettere å få ut. Ha sjokoladeblandingen i og avkjøl før du kutter opp i passelige biter.


Oppbevar i kjøleskap.
Enjoy!


Lys sjokolade med ingefær

Mørk sjokolade med chili
Mørk sjokolade med kanel


Denne oppskriften er uten egg, men du kan selvfølgelig tilsette dette. Til denne oppskriften passer det med 1 egg. Pisk da egg og 100 - 150 g melis / 1 - 1,5 dl sukker til eggedosis. Vend så forsiktig inn den smeltede sjokoladen (avkjølt) og puffet ris.